Dromen over wonen

‘Dromen over wonen’ belangrijke stap naar meer inspraak

Omdat het hoog tijd is dat alle betrokken organisaties het onderwerp ‘inclusief wonen’ op de agenda zetten, organiseerden we op 24 juni 2021 het online praatprogramma ‘Dromen over wonen’. Tijdens het programma ging het niet alleen over dromen, maar ook over het maken van harde afspraken, vastgelegd in een akkoord. Afspraken waaraan alle betrokken partijen zich zullen moeten houden, waardoor bouwen en wonen voor iedereen (inclusief) realiteit kan worden. Begin volgend jaar willen we een dergelijk akkoord voorleggen aan alle betrokken partijen. Op basis van de gesprekken in de studio verwachten we dat er echt iets in beweging zal komen.

Een ervaringsdeskundige mailde na afloop van de gesprekken in de studio: "Prima middag, vlot, veel inhoud, veel deskundigheid, problemen zijn goed naar voren gebracht, er is weer hoop."

CBA medewerker Wonen Bryan Balak is actief betrokken bij de voortgang van het project Hamerkwartier.

Als het aan ons ligt moeten alle bouwplannen voldoen aan eisen die 'Inclusie' waarborgen. Zo zou het toetsen van plannen door een werkgroep 'Inclusiviteit' een vast onderdeel kunnen zijn bij nieuwbouw en renovatie."

Klik op de foto om de interviews op YouTube te volgen.

Meer bouwen met een sociaal gezicht

Een van de andere gasten plaatste daarbij de kanttekening dat er vooral gebouwd wordt voor de markt, en minder met een sociaal gezicht. Ruud Fiere: “Als wonen een recht is, moeten we beter nadenken over de verdeling en het ‘passend bouwen’, zowel van de bestaande bouw als nieuwbouw.”

Voorstel voor keurmerk

Marjan Stomph, lid van onze themagroep Inclusief Wonen, pleitte in haar column voor meer creativiteit en een keurmerk voor planontwikkeling. Jacqueline van Loon van de Stichting !Woon viel haar bij: “Toen duurzaamheid van woningen een aantal jaar geleden hoog op de agenda kwam te staan, kwam er een keurmerk, het energielabel. Nu zou er ook een keurmerk moeten komen voor inclusief wonen.”

Nu al resultaat

Ook ANT-lid Stella Kroese was te gast. Ze is als vrijwilliger lid van themagroep 'Inclusief Wonen' is tevreden over de middag: “Ik heb mijn netwerk aardig kunnen uitbreiden. Zo heb ik contact gelegd met Wil van Schendel, directeur- bestuurder van de Sociale Maatschap, die namens de Buurtteams aanwezig was. Zij gaat nadenken over een 'woonzorgvisie' voor het nieuwbouwproject Hamerkwartier in Noord. Hier proberen we inclusief wonen, en dus ook zorg, op de agenda te krijgen van het projectteam.”